Aszódi Javítóintézet, Általános Iskola, Szakiskola és Speciális Szakiskola

"Esélyt adunk, utat mutatunk."

Keresés
Close this search box.

Roma kultúrtöténeti vetélkedő, aszódi sikerrel

Hatodikok lettek a Táncos Lábú AFIúk

Március végén három fordulóból álló roma kultúrtörténeti vetélkedőt hirdetett Sztojka Attila, a Belügyminisztérium roma kapcsolatokért felelős kormánybiztosa és a Geopress Kiadó Zrt. A versenyre 84 csapat nevezett, köztük az Aszódi Javítóintézet négy fős csapata. A Táncos Lábú AFIúk összesítésben az előkelő hatodik helyen végzett, és teljesítményével kiérdemelte a zsűri különdíját. Az ajándékokat Szilvási István, a Szilvási Gipsy Folk Band vezetője, a Dikh TV alapító szerkesztője adta át a csapat tagjainak és felkészítő tanáruknak.

Az első fordulóban a versenyzőknek egy 50 kérdésből álló roma kultúrtörténeti kvízt kellett kitölteniük. Segítségül a szervezők összesen tizenkilenc videót töltöttek fel a verseny honlapjára, amelyekben roma szakemberek ismertették a cigányság történelmének, zenei, tánc- és képzőművészeti, valamint irodalmi múltjának legfontosabb elemeit, s bemutatták azok legjelesebb hazai és külföldi művelőit. Csapatunk e fordulóban a maximális 50 pontot szerezte meg.

A második fordulóban két, a szervezők által megadott téma egyikét kellett megjeleníteni egy Facebook-csoport létrehozásával és legalább tizenöt bejegyzés megalkotásával. A Táncos Lábú AFIúk a roma gyökerekkel rendelkező művészek közül mutattak be néhányat “Vonóhúzás, avagy híres emberek roma gyökerekkel” címmel készítették el oldalukat: Facebook

A harmadik fordulóban egy TikTok-videót kellett készíteni egy zenei feldolgozás vagy saját zene, valamint húsz, ugyancsak a szervezők által megadott kulcsszó felhasználásával. Az AFIúk saját zene mellett döntöttek, és jól tették. Mint azt Szilvási István a díjátadón kiemelte, a többi csapat rap, hiphop és más modern műfajban nyilatkozott meg – csak az aszódiak álltak elő klasszikus, gitárral kísért roma előadásmóddal: TikTok

Az első öt helyezett május utolsó vasárnapján mérte össze erejét Budapesten. A hatodik helyezett Táncos Lábú AFIúk (Balog Kevin, Lendvai Zsolt, Oláh Márkó és Raffa Kevin – felkészítő tanár: Hídi Szilveszter) június 8-án vehette át a zsűri különdíját: a növendékek egy-egy 256 GB-os pendrive-ot, felkészítőjük pedig egy 20 ezer Ft értékű vásárlási utalványt. Szilvási István megköszönte a csapat munkáját, és hangsúlyozta: a fiúk az előkelő helyezés kiharcolása mellett megmutatták tehetségüket a világnak, egyúttal követendő példát mutattak társaiknak – bebizonyítva, hogy kitartó, kemény munkával szép sikereket lehet elérni.

A vendég megismerkedett Aszódi Javítóintézet működésével, végezetül felajánlotta segítségét az intézmény és a Dikh TV közötti együttműködési lehetőségek kialakításában, amit Puskás Péter igazgató köszönettel elfogadott.

 

Leave a Comment

Megszakítás