Aszódi Javítóintézet, Általános Iskola, Szakiskola és Speciális Szakiskola

"Esélyt adunk, utat mutatunk."

Keresés
Close this search box.

Elhunyt Szarka Attila

Szarka Attila (1958-2022) Szarka Attila portré

Családja ma reggel osztotta meg a szomorú hírt: hajnalban, életének 64. évében elhunyt Szarka Attila gyógypedagógus-pszichopedagógus, az Aszódi Javítóintézet korábbi igazgatója.

Szarka Attila 1958. október 19-én született Mátészalkán. 1983. augusztus 1-jén, tanítói oklevéllel a tarsolyában kezdte pályafutását az Aszódi Javítóintézetben. Először nevelőtanárként dolgozott; meghatározó tagja lett a zárt intézeti részleg munkaközösségének, ahol a legnehezebben motiválható növendékek fejlesztését végezte. Jászberényben megkezdett főiskolai tanulmányait Nyíregyházán, majd a Bárczy Gusztáv Gyógypedagógiai Főiskolán folytatta, melyet 1985-ben fejezett be. 1989-ben általános igazgatóhelyettessé nevezték ki, majd 1991 áprilisától az Aszódi Javítóintézet igazgatója volt. 2003-ban szupervizor szakképesítést szerzett, 2007-ben szociális szakvizsgát tett. 2016. október 15-től a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság munkatársa lett; a Szolgáltatás-tervezési Osztály főosztályvezető-helyetteseként, majd az intézmény főigazgatójának főtanácsadójaként segítette a hozzájuk tartozó intézményhálózatban (köztük az Aszódi Javítóintézetben) dolgozók munkáját.

Elméleti tudása, gyakorlati munkája követendő például szolgált a fiatalkorú bűnelkövetők társadalomba, segítő közösségbe történő visszavezetése során. Az intézet szakmai arculatának kialakítása, a pedagógiai, pszichológiai terápiák alkalmazása iránti nyitottsága nagyban hozzájárult a javítóintézetbe utalt fiatalkorúak fejlődéséhez. Szakmailag, emberileg nagy érzékenységgel irányította az intézet munkáját.

Elkötelezetten dolgozott az intézeti, az állami és az alapítványi drogprevenciós munkákban. Publikált, szakmai előadásokat tartott az országos és helyi rendezvényeken. Az ELTE Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Tanárképző Kar, majd a Károli Gáspár Református Egyetem Szupervizor Szakirányú Továbbképzésének oktatójaként a jövő gyógypedagógusait készítette fel embert próbáló, a nehézségek mellett a szépségeit is megmutató szakma művelésére. Bábáskodott a Váci Egyházmegye által létrehozott Szegletkő Speciális Gyermekotthon szakmai felépítésénél, szupervizorként kísérte a Kék Vonal Krízis Telefonszolgálatot, a Kék Pont, az Art Éra Alapítvány és számos civil szervezet munkáját. Több alapítvány és egyesület meghatározó tagja volt.

Kiemelt figyelmet fordított az Aszódi Javítóintézet és a város kapcsolatára, ami jól működő együttműködést eredményezett az aszódi intézményekkel, egyházakkal. Több közös rendezvény született – például az aszódi rákellenes futás és kerékpározás – melyek szakmai, szellemi nyitottságot, az együttműködést szélesebb körűvé és eredményessé tették Aszód városával. Szorgalommal, elhivatottsággal végzett több évtizedes pedagógiai, valamint vezetői munkájának elismeréseként Aszód Város Önkormányzata 2010-ben Aszód Városért kitüntető címet adományozott Szarka Attilának.

Értékteremtő munkáját országos és nemzetközi szinten is elismerték – egyebek közt Pro Caritate- és Príma-díjjal, valamint az Egészségügyi, Szociális és Családügyi Miniszter Díszoklevelével. Idén március 15-én a Magyar Arany Érdemkereszt polgári tagozatának kitüntetésében részesült.

Emlékét megőrizzük!

Leave a Comment

Megszakítás