Aszódi Javítóintézet, Általános Iskola, Szakiskola és Speciális Szakiskola

"Esélyt adunk, utat mutatunk."

Jubileumi szakmai nap a Puskás Géza-teremben: Száznegyven képzeletbeli gyertya az AFI tortáján

2024 jeles esztendő intézetünk életében: 1884. augusztus 14-én nyitotta meg kapuit a  Magyar Királyi Javítóintézet. Ebből az alkalomból szeptember 19-én jubileumi szakmai napot tartottak a Puskás Géza-teremben. Az eseményen a szakmai felügyeletet ellátó, valamint az intézettel szoros kapcsolatot ápoló állami szervezetektől és hazánk számos társintézményéből is számos ismerőst köszönthettünk. Puskás Péter igazgató a megjelentek közt üdvözölhette Vécsey László országgyűlési képviselőt és Dr. Pénzes Tiborc Szabolcs polgármestert is, aki történészként számos értékes dokumentummal gazdagította intézetünk „történelemkönyvét”, Dr. Joó Arankát, a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság (SzGyF) szakmai főigazgató-helyettesét, valamint Zádorlaki Emíliát, az SzGyF Gyermekvédelmi és Szakszolgálati Koordinációs Osztályának osztályvezetőjét.

A rendezvény nyitányaként a megjelentek egy zenés videót tekinthettek meg, ami az intézet első évtizedeiből adott ízelítőt. Az egykori – részben már nem létező – épületeket és az ott mindennapokat ábrázoló régi képeslapok, fotók után az intézet pedagógiai-pszichológiai csoportjának növendékei következtek rövid népzenei műsorukkal, amit Deák István nevelő tanított be s kísért citerán. Puskás Péter üdvözlő szavai után Dr. Joó Aranka szakmai főigazgató-helyettes köszöntötte a megjelenteket, majd elismerő szavakkal szólt a Kárpát-medence elsőként alapított állami fiúnevelő intézetében folyó szakmai munkáról.

A szakmai előadások sorában elsőként Dr. Hegedűs Judit PhD egyetemi docens, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Rendészettudományi Kar Rendészeti Magatartástudományi és Kriminálpszichológia Tanszékének vezetője szólt a neveléstudomány szerepéről
a fiatalkori bűnelkövetés megelőzésében és kezelésében. Őt Dr. Sárik Eszter, az Országos Kriminológiai Intézet Bűnözéskutatási és Elemzési Tudományos Osztályának tudományos főmunkatársa követte „Régi és új jelenségek a fiatalkorúak bűnelkövetésében” című előadásával. Dr. Hezam Leila Melinda, az Eötvös Loránd Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Kar Büntető Eljárásjogi és Büntetés-végrehajtási Jogi Tanszékének egyetemi tansársegéde „A vallási nevelés szerepe a harmadlagos bűnmegelőzésben” címmel összegezte részben intézetünkben folytatott kutatásai eredményét. Mindegyik előadás és a hozzájuk kapcsolódó kutatások elősegítik a javítóintézeti, illetve a büntetés-végrehajtásban folyó szakmai munka korszerűbbé, eredményesebbé tételét, amelyek eredménye a bűncselekmények és a bűnismétlések számának csökkenése.

Az ebédszünet után ugyancsak az AFI-ban végzett kutatómunkájára fókuszált Szabó Szabolcs Imre, a Pécsi Tudományegyetem Egészségtudományi Kar Egészségtudományi Doktori Iskolájának PhD hallgatója, intézetünk egykori nevelője is; előadásának címe „A testnevelés és sport mint a nevelés egyik leghatékonyabb eszköze” volt. Bakonyi Bernadett, az Aszódi Javítóintézet gyógypedagógusa „Játszva tanulás, avagy a társasjátékok szerepe a nevelésben” címmel összegezte a növendékek körében nagy sikerrel zajló társasjáték-partik szakmai vonatkozásait és eredményeit. A szakmai nap egyik különleges pillanata volt Pintyi György, intézetünk egykori növendékének beszámolója, aki munkavállalóként, majd középvezetőként itthon és külföldön egyaránt megállta helyét, s közel három évtized után munkatársként tért vissza az AFI falai közé.

Intézetünk a jubileumi rendezvények hagyományainak megfelelően állófogadással és egy hatalmas tortával „koronázta meg” a szakmai nap programját. Találkozunk (nem csak) öt év múlva!

A szerző felvételei

A Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság felvételei:

Megszakítás