Médiatár - hangtár Médiatár - videotár »
Médiatár - képtár »
- 1 - 2 - 3 -

"Nevelésre ítélve" - kiskorú fogva tartottak élete

A Tér-idő "Nevelésre ítélve" - kiskorú fogva tartottak élete című sorozatában a veszélyeztető tényezőkről, a bírósági tárgyalásról, arról, hogy milyen az élet a büntetés-végrehajtó intézményekben, a fogvatartottak közötti hierarchiáról, és a szabadulás utáni visszailleszkedés lehetőségeiről, illetve lehetetlenségeiről kérdezte a szakembereket Esti Judit.
A sorozat 2010. májusában került adásra, az MR1-Kossuth Rádióban

Vannak gyerekek, akiket a szüleik vártak, s úgy nőnek fel, hogy anyagi és szellemi javakkal halmozzák el őket, és vannak, akiknek ebben nem lehet része. Az utóbbiak közül természetesen jóval kevesebben képesek kezükbe venni a sorsuk irányítását. Sokan közülük olyan családban nőnek fel, ahol generációk óta nem járnak munkába a szülők, nincs napirend, és nincsenek célok, szabályok sem. Olyan családban, ahonnan szinte egyenes út vezet a javítóintézetbe vagy a börtönbe. A műsorban megszólaló szakemberek – többek között Aczél Anna pszichológus, Szarka Attila pszichopedagógus, Vaskuti András bíró, Fliegauf Gergely börtönpszichológus – a bűnelkövetővé válás családi, iskolai, környezeti okairól, a kriminalizáló tényezőkről, a megelőzés fontosságáról, az egységes társadalompolitikai hiányáról beszéltek.
               (Lejtõk, amelyeken nem lehet megállni).
Vaskuti András bíró és Kerezsi Klára jogász szerint a büntetőeljárás reformjára lenne szükség, mert nincsenek a fiatalkorúak ügyeire szakosodott bírók, és a képzésben is komoly hiányosságok vannak ezen a területen. A szakemberek a jelenlegi 14 éves büntethetőségi korhatárt is túl merevnek tartják, s azt is elmondták, hogy a bírósági eljárás több évig eltart, és mire az ítélethozatalra kerül sor, a fiatalkorúak már felnőttként kerülnek a tárgyalásra. Szarka Attila pszichopedagógus és Aczél Anna pszichológus a javítóintézetekben szerzett tapasztalataikról beszéltek. A műsorban fiatalkorú elítéltek vallottak arról, hogyan zajlott a bírósági tárgyalásuk, és milyen cselekedeteikért milyen büntetéseket kaptak.
               (Kiskorú elkövetõk a bíróságon).
Esti Judit a tököli Fiatalkorúak Büntetés-végrehajtási Intézetében járt, ahol Tóth Tamás ezredessel, a börtön igazgatójával, fogva tartottakkal, nevelőtisztekkel készített interjút. Tóth Tamás a börtön napirendjéről, a tanulási és a sportolási lehetőségekről beszélt, s azt is elmondta, milyen módszerekkel igyekeznek csökkenteni és kezelni a fogva tartottak közötti konfliktushelyzeteket. A börtön egyik nevelőtisztje beszélt a munkájáról, arról, hogyan tudja elfogadtatni magát a rabokkal, milyen a kapcsolata a fiatalokkal. A műsorban megszólaló fogva tartottak elmesélték, hogyan telik egy napjuk, és hogyan képzelik el az életüket a szabadulásuk után.
               (Kiskorúak a büntetés-végrehajtó intézményekben).


A sorozat befejező részében Esti Judit az utógondozásról és az utánkövetésről beszélgetett vendégeivel. A műsorban Kerezsi Klára jogász, Aczél Anna pszichológus, Szarka Attila pszichopedagógus és Bacsóné Pelcz Mária utógondozó mesélt a tapasztalatairól. A szakemberek elmondták, hogyan próbálják évek kemény munkájával megváltoztatni a javítóintézetbe, illetve a börtönbe került fiatalok sorsát, és felkészíteni őket a szabadulásra. A bent töltött idő alatt igyekeznek számukra értékeket, szabályokat tanítani, odafigyelni rájuk, és visszaadni valamennyit a gyerekkorukból. Mivel az utógondozói férőhelyek száma drasztikusan lecsökkent, sok fiatalt kénytelenek a bizonytalanságba kiengedni. A szabadulás előtt a fiatalok egy felkészítő csoportban praktikus ismereteket kapnak, de még így is sokan irreális elképzelésekkel térnek vissza a külvilágba.
               (Utógondozás, utánkövetés).- 1 - 2 - 3 -
- Fel -