Médiatár - hangtár Médiatár - videotár »
Médiatár - képtár »
- 1 - 2 - 3 -

Arcvonások - interjú Puskás Péter igazgatóval

Kossuth Rádió - 2018. 07. 24.
23 évesen kezd el dolgozni az intézetben villamos üzemmérnöki diplomával, később műszaki tanári, majd közoktatás- vezetői szakokon végzett a Műszaki Egyetemen. 1991-től helyettes vezető, majd 2016-ban kinevezik igazgatónak. A családi mintát követi, hiszen édesapja 1956-tól itt tevékenykedett, igazgatóhelyettesként ment nyugdíjba. Megtudhatjuk azt is, hogy folytatódik-e a tradíció, azaz a mostani igazgató gyerekei követik-e a pályaválasztásban a szüleiket.
Forrás: Médiaklikk

Arcvonások - Puskás Péter.
2018-07-24

Beszélgetés altatás után - Puskás Péterrel a jó és a rossz gyerekekről

"Úgy gondolod, hogy a gyermeked rossz? Esetleg ismersz a környezetében (óvoda, iskola, sportkör stb.) rossz gyereket? Hogyan lesz egy újszülöttből rossz gyermek, illetve milyen szülői tényezők azok, amelyek meghatározzák, hogy jó gyerek, majd felnőtt váljon belőle? Szülőként mi a Te felelősséged, ha gyermeked a "rossz" oldalra állt minden igyekezeted ellenére?

Péterrel "A" családi mediátorképzésen találkoztunk, a képzés szüneteiben többször "ragadtunk kint" a napfényes körfolyosón eszmét cserélve és a történeteit hallgatva. Már akkor éreztük, hogy még visszatérünk hozzá, hatalmas erőt adott nekünk is a hozzáállása, hite abban, amit csinál.
Péter 1984-óta az Aszódi Javítóintézet munkatársa, jelenleg az intézmény igazgatóhelyettese. Ez olyan szakmai múltat, tudást és tapasztalatot és nem utolsó sorban személyiségében lakozó mérhetetlen empátiát jelent, amely kíváncsivá tehet bárkit, aki gyerekekkel foglalkozik. Mi rengeteget tanultunk Pétertől, elbeszéléseit és történeteit a mai napig emlegetjük, és ezek még csak a jéghegy csúcsát jelentik. Vele kapcsolatban szinte mindig az az élményem, hogy tovább tudnám hallgatni, mint amit az adott időkeret enged. A szerencse az, hogy Péterrel könnyen lehet egy újabb alkalommal folytatni ott, ahol legutóbb abbahagytuk. Ezt a mostani beszélgetésünket sem fejeztük be, csak tartunk egy kisebb szünetet, és fogjuk még ezt folytatni..."
Forrás: Értsünk szót

(Beszélgetés altatás után - Puskás Péterrel).
2013-01-23

Generációk a nevelés szolgálatában - Puskás Péter előadása

Az elõadás intézetünk alapításának 125. évfordulója alkalmából rendezett emlékülésen hangzott el.

Ars poetica:
A nevelőtestület legfontosabb pedagógiai célja, hogy a gondozására, fejlesztésére bízott növendékek számára biztosítsa a személyiségfejlődést serkentő feltételeket. A nevelőközösség az elfogadás, az empátia, a következetesség és hitelesség alapján alakítja ki a fiatalokkal való együttműködést. Ezért a személyiségfejlesztés, kiegészítve a korrigáló neveléssel az egyéni, személyre szóló nevelési, oktatási programokkal valósul meg.

(Generációk a nevelés szolgálatában).
2009


Az elõadás anyaga (PDF)

"Valami nevelés féle" - Szarka Attila előadása.

Az elõadás intézetünk alapításának 125. évfordulója alkalmából rendezett emlékülésen hangzott el.

125 éve működik javítóintézet hazánkban. A javítóintézeti nevelés módszertani alapjainak lerakásában élen járt az aszódi nevelőközösség. Szakmai tevékenységét a mai napig jellemzi az előítéletek eloszlatásával kapcsolatos küzdelem. A civil társadalom jelentős része még ma is körülbelül így gondolkozik a javítóintézetről: fiatal gonosztevők vannak ott összezárva, végeznek is velük valami nevelés - félét, de teljesen eredménytelenül, mert a fiatal, ha kiszabadul éppen olyan rossz, ha nem rosszabb, mint amikor bekerült az intézetbe, még aki jó volt is, romlottan kerül ki, mert a többiek elrontják.

("Valami nevelés féle").
2009


Az elõadás anyaga (PDF)

Adventi megemlékezés 2010

2010. december 2-án intézetünk kápolnájában Adventi áhitatot tartottunk, melyen részt vett Dr.Székely János püspök úr is.

Az ünnepi megemlékezésen
gondolataikat, érzéseiket szóban, zenében megosztották velünk:
Dudás Zoltán
Dr.Székely János
Dr.Radoszáv Miklós
Kovács Lászlóné
B.Vajda Edit
Farkas Gábor
Juhász Edit
Gulyás Anna
Puskás Máté
Néma Erzsébet
Baranyai Richárd
Búzás Fanni
Pásztor Éva Mária

Az ünnepi megemlékezés során Dr.Székely János püspök úr átnyújtotta Szarka Attila igazgató úrnak, a Dr. Beer Miklós váci megyéspüspök úr által admányozott, Váci Egyházmegyéért Díjat.

Az Adventi áhitat végén Székely püspök úr megáldotta a jelenlevõket, köztük intézetünk növendékeit.

Az ünnepi mûsort közvetítette a Mária Rádió is.

(Adventi megemlékezés).
2010


- 1 - 2 - 3 -
- Fel -